DIVINA COMMEDIA – DANTE ALIGHERI

Divina! Atat pot spune! Divina!

O alta opera care m-a facut sa traiesc acel catharsis, a fost “Divina Comedie” a lui Dante Aligheri.
Am citit-o integral, de trei ori, si inca nu ma satur de emotiile pe care le traiesc atunci cand o deschid. O consider o opera foarte complexa,prin care trebuie sa treci incet si este o opera care necesita o atentie absoluta.
M-a impresionat totul..de la coborarea in Infern, toate cercurile acestuia oferindu-i lui Dante o viziune despre dragostea nemuritoare(urmarind cuplurile de indragostiti), viziune ce ii aduce un sentiment de amaraciune pentru dragostea amagitoare pe care o simte pentru frumoasa Beatrice. In tot cumulul acela demonic din Infern, opera capata un aspect usor romantic, deoarece in drumul sau prin lumea celor morti, Dante duce cu el toate simtitrile,sentimetele si gandurile celor vii, facand parca o comparatie intre cele doua lumi. Il face pe cititor, prin aceste lucruri, sa realizeze ce sublim este sa simtit tot ce poate simti un om, desi cateodata poate parea coplesitor.
Apoi vine Purgatoriul, in care Dante face referire la iubire si sentimente, si totodata la virtutile cardinale(cele patru stele care apar in Purgatoriu): Justitia,Prudenta,Curajul si Cumpatarea. Este prezentat ca un loc frumos, luminat de luceafar,asezat pe cel mai inalt munte al lumii,iar apele care il inconjoara sunt mult mai clare decat cele din Infern.Este locul in care sufletele se mantuiesc, asteptand sa fie primite in Paradis.
Aceasta ultima parte,Paradisul,este strans legata de iubirea lui Dante pentru Beatrice.Toata lumina, toata revelatia divina pe care o simte eroul in calatoria sa prin Paradis este data de ochii Beatricei,frumusetea luminii sporind odata cu apropierea lui de fata.Totul in Paradis este indvizibil, imaterial, ceva ce nu poate fi cuprins in mintea unui om, este un cumul, un univers al oglindirilor sentimentelor si virtutilor, frumusetii si puritatii. Este exact ceea ce simtea el pentru iubita sa, sentimentul acesta fiind de necuprins cu vorbele sau cu gandul, de aceea totul in Paradis este sentiment pur.
Operele dispuse in canturi ne pot da batai de cap ( un exemplu este Iliada), dar Divina Commedia, este exceptia care confirma regula.
©
All rights reserved to the admin of this blog, mmirar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s