OEDIP REGE – SOFOCLE

A trebuit sa fac o oprire si in acea perioada, si cum nu am de gand sa scriu despre Iliada lui Homer (nu ca nu ar avea valoare, dar este o epopee, si ea merita auzita, nu povestita pe canturi…)

“Oedip rege”, zic!

Tragedie care m-a impresionat profund.Toata acea fuga din calea destinului nemilos, pentru Oedip este in zadar.Oricat ar incerca sa-si schimbe soarta,pacalind-o asa cum poate, pana la urma tot ceea ce face eroul tragediei este sa se arunce exact in bratele nenorocirii,omorandu-si tatal si casatorindu-se cu mama sa. Trebuie sa recunosc ca ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost finalul.Dupa ce adevarul iese la iveala, Iocasta se sinucide, Oedip isi scoate ochii, si te astepti la o ratacire colosala din partea eroului, poate la o dementa, sau mai rau, la o alta sinucidere…dar nu! Sofocle ii da lui Oedip intelepciunea aceea necesara oamenilor trecuti prin necazurile vietii, sau cel putin ii da acea dorinta de a intelege si de a-si lumina mintea si sufletul cu intelegere,intelegere ce i-a lipsit in trecut.

Este, poate, meschin ceea ce scriu eu aici, dar ca sa simtiti adevarata cutremurare, trebuie sa cititi! Are un alt impact.

©
All rights reserved to the admin of this blog, mmirar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s