ROSU SI NEGRU – STENDHAL

Alta carte de referinta!!! Lungimea ei iti taie cheful, dar daca treci peste aspectul acesta si te concentrezi strict asupra caracterelor ( caci, in fond, asta conteaza! Stendhal a adunat in cartea sa o multitudine dtipuri umane)
Este, adasar, o alta carte ce m-a dat pe spate!
Pana la ultimul cuvant am trait cartea la maximum si am judecat caracterele. Un roman al moravurilor, al oamenilor prefacuti si parsivi, cu reprezentantul lor de seaman, Julien Sorel, care trebuie sa aleaga intre cariera militara si cea ecleziastica pentru a parveni.
Julien este un tanar frumos, ambitios, care ar face orice ii sta in putinta pentru a-si atinge scopul(acela de a urca pe scara sociala, la fel ca binecunoscutul nostru, Dinu Paturica).Mi-a placut faptul ca el nu este doar un parvenit de rand, oridinar si fara nicio activitate mintala, ci din potriva, el da dovada intelectualitate, ce-i drept, cam ambigua, cu multe contradictii intrei idei, intre moralitate si emotie.El ramane totusi un personaj de seama, un reprezentant al tanarului incapabil de a se integra in societate, ajungand in mumente de deplina dementa cand vede ca nu poate sa-si duca pana la capat planul de ascensiune. Stendhal cuprinde in romanul sau mai multe tipuri ale societatii: parvenitul reprezentat de Julien Sorel, doamna trecuta de o anumita varsta care cauta atentie si iubire la un amant mai tanar, tipologie surprinsa in Doamna de Renal si tanara care cauta sa se afirme prin propriile idei, prin feminitatea ei si prin inteligenta ei si prin dramatismul dus la o cota inalta in comportamentul ei, o novice intr-ale iubirii si un chip pregnant in roman ,surprinsa de domnisoara Mathilde de la Mole.
Romanul a fost pentru mine ca o furtuna ce nu a incetat niciodata sa faca ravagii, nici macar prin moartea lui Julien si a doamnei de Renal.Este un roman tumultos, care cuprinde societatea franceza a secolului XIX.
Un roman care merita citit, cu atentie, rabdare, savurat din plin, si admirat! (Iar Julien Sorel…trebuie sa recunosc, a fost o aparitie aspectuoasa!)

©All rights reserved to the admin of this blog, mmirar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s