DESERTUL TATARILOR – DINO BUZZATI

Frustranta carte!

Este o nalucire, o iluzie amarnica ce ii macina incet-incet pe toti ofiterii de la Fortareata Bastiani.

Toti,in drumul nostru prin viata, avem dorinta acerba de a realiza ceva, de a nu fi trait degeaba. Toti ne asteptam destinul maret, impresurat de la un capat la altul de fapte eroice, de fapte prin care sa ramanem cunoscuti, prin care sa avem sufletul impacat, prin care sa ne luam la intrcere cu norocul.

Poate oare soarta sa fie mai cruda decat a fost pentru eroul nostru, Giovanni Drogo? Greu de crezut… Sa astepti febril acest destin si el sa te amageasca pana in clipa mortii…; acesta este modalitatea sortii de a frange aripile oamenilor, si de a le lasa un pic sa creasca, in speranta ca poate, totusi, nu este de prisos totul, ca apoi sa le reteze de tot.

Dino Buzzati este un maestru nemilos in ceea ce priveste expunerea destinelor frante, isi plaseaza marionetele(militari) intr-o locatie uitata aprent de lume, unde nici macar Universul nu pare sa-si mai arunce privirea, unde totul pare in zadar, dar toate acestea pentru cineva din exteriorul fortaretei. Pentru cei captivi acolo, din credinta oarba intr-o eventuala confruntare cu legendarii tatari, credinta ce le macina viata, pentru acesti oameni, ziua de maine le provoaca un tremur in suflet, o licarire de speranta.

Este impresionanta prin toate aspectele ei; este impresionant cum satirizeaza atat viata militara, care impune o anumita rutina si strictete, dar este si o satira la adresa celor care asteapta, celor care se gandesc la ce minune nesperata ar putea aduce viitorul, in loc sa trudeasca pentru acea minune.

Am spus la inceput ca este frustranta deoarece nu se intampla nimic! Cu toate acestea, Buzzati isi dovedeste maiestria prin capacitatea de a imprastia tensiunea pe intreaga durata a romanului, tensiune ce te loveste in unele momente si tensiune ce te pandeste de dupa coltul fiecarei file, ranjind grotesc si fermecat.

©All rights reserved to the admin of this blog,  mmirar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s