SUB GHETAR – HALLDOR LAXNESS

„Sub ghetar” de Halldor Laxness….a luat Premiul Nobel pentru Literatura in 1955. Merita citit!

Ce pot sa spun este ca mi s-a parut un roman deosebit de intrigant. A revolutionat intreaga arta narativa a Islandei. Dupa el, nimic nu a mai fost la fel…

Este absurd, aberant (oare? ), ticsit de la cap la coada cu legende si mituri islandeze, ce sunt ascunse in spatele unor intamplari…ei bine, sa le numim…deosebite.

Emisarul episcopului Islandei este trimis intr-o „vizita” , sau inspectie, daca vreti sa o numiti asa, la parohia de la Snaeellsjoekull (…..nu va va taia nimeni capul daca nu retineti tot numele… 🙂 ), unde nimic nu mai pare a fi in regula.( ma intreb in ce se masoara normalitatea…) Totul este un talmes-balmes, copii nu mai sunt botezati, pastorul Jon Primus  pare a nu mai fi pasionat de cele spirituale, ci mai degraba axat pe….potcovit, cadavre ce sunt  plimbate de-a lungul si de-a latul Ghetarului…

Tot ce i se intampla lui Empi ( caci asa este numit acest emisar…intr-un final…) , ar putea omori un om, cat ai bate din palme! Este indopat cu placinte si prajituri( nu vorbim de una, doua bucati in plus, ci de prajituri intregi si placinte cat sa sature multi…foarte multi barbati infometati), si cu litri de cafea (litri!!) . Sa nu mai vorbim despre femeile locului, care par a fi descendente directe ale zeitelor nordice, cu puterile de seductie  pe care numai niste zeitati le-ar putea detine.

Romanul a urcat fara prea mari eforturi in randul preferatelor mele; carti ce pot fi citite de mai multe ori, si de fiecare data, cu fiecare alta privire aruncata asupra paginii, sa descoperi informatii….ce te imbie la mai mult.

Cu toate ciudateniile ( extrem de bine puse la punct) a fost o lectura fascinanta prin toate trairile lui Empi, iar finalul…e neasteptat. Cred ca aceea a fost partea „absoluta” ca intensitate din orice punct de vedere din tot romanul.

Te cuprind fiorii.

©All rights reserved to the admin of this blog,  mseserof

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s