SE NUMEA SARAH – TATIANA DE ROSNAY

Iulie 1942, razia de la  Vel’ de’Hiv.

Politia franceza s-a descotorosit de mii de evrei. Ei, impreuna cu familiile lor, mergeau repede si sigur catre moarte. Scenele sunt devastatoare, imaginile care iti rasar in minte cuvant dupa cuvant sunt din cele mai nefericite! Ni se explica in amanunt povestea unei familii deportate…a unei fetite care, speriata, incearca sa-si apere fratele ascunzandu-l in dulap. Din nefericire…nimeni nu a mai avut cum sa-l scoata pe micut de acolo…

Inchizi ochii si stai sa te gandesti bine la cat de marsavi pot fi oamenii. Te intrebi: cum e posibil asa ceva? Iti si raspunzi… E inca un mister, dar nu ar fi prima data…

Cartea se desfasoara pe doua planuri si brusc, suntem „aruncati” in luna mai a anului 2002. In peisaj apare Julia, o jurnalista de origine americana, dar stabilita impreuna cu sotul sau francez, Bertrand  si cu fiica lor. Viata ei nu este prea usoara, nefiind placuta de familia sotului, aceasta discriminand-o pentru obiceiurile diferite. Este rugata intr-o buna zi sa scrie un articol despre Vel’ de’Hiv, cu ocazia comemorarii a saizeci de ani de la acel macabru moment din istoria Frantei.

Aici suntem introdusi in ceea ce mie imi place sa numesc „iluminarea”. In acest moment, Julia incepe sa „sape” in misteriosul cavou al trecutului, scotand la iveala schelete de mult uitate, amintiri mai vii ca prezentul si reuseste prin asta sa ii enerveze si mai tare pe unii francezi, pentru ei acest subiect fiind tabu.

Povestile micutei Sarah, a familiei ei, a traumelor prin care a trecut se imbie perfect cu imaginea Juliei. Intre cele doua se creaza o legatura atat de puternica, incat iluminarea despre care vorbeam vine de la sine.

Este o carte superba, iar Tatiana de Rosnay descrie atat de bine sentimentele umane in diferitele situatii prin care se poate trece, incat este greu sa nu versi macar o lacrima.

Ca orice alta carte bine scrisa  despre razboi, „Se numea Sarah”” este o experinta cutremuratoare…

©All rights reserved to the admin of this blog,  mseserof

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s