Bel-Ami – Guy de Maupassant

Un roman despre arivism, inselaciune, profit, adulter, inimi sfasiate, apogeu si declin.
Georges Duroy se muleaza perfect pe ideea de parsivism a lui Julien Sorel, Dinu Patrurica si cati altii! Este atat de disperat sa scape de situatia precara in care se afla, de mizeria pe care a fost nevoit sa o indure atat de mult timp, incat este  capabil sa isi calce in picioare binefacatorii. Se simtea sufocat in lumea lui si era nemultumit de anonimitatea in care se gasea, asa ca eroul nostru  s-a agatat de orice sansa existenta pentru  ajunge in varf, de orice sotie influenta si neglijata, de orice femeie desteapta, de orice fecioara cu partinti avuti.
Regasim in roman perioada in care sistemul capitalist era in floare, oameni nu tocmai cinstiti aflandu-se in varful ierarhiei sociale, asa ca, Georges Duroy nu face altceva decat sa supravietuiasca.
Nu-l pot invinui prea tare, caci ambitiile sale aveau un fond bun si anume, a-si face glasul auzit poporului. Un om descurcaret intr-o lume extrem de transanta cu cei slabi. Machiavelic…
Mi-e greu sa fac o deosebire intre ceea ce se intampla in roman si ceea ce se petrece astazi, chiar in fata privirii noastre.

©All rights reserved to the admin of this blog,  mmirar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s